Новорічний привіт VOL:2-1

Nick SkybaNewsletter

Новорічний привіт 2018

Вітаю всіх довголітних членів, які безупинно підтримають наш ОДУМ,  з Різдвом Христовим і з Новим Роком. Минулого року нам вдалося провадити де кілька сходин. Оксана Родак й надалі викладатиме гри на бандурі для дітей. Ми зустріли осінь при трациційні ватрі біля церкви Св. Андрія. Наталя Коновал  провела ігри з нашими дітьми. Завдяки старанням декількох осіб було приготовано смачні страви і збувано велику ОДУМівську ватру. Ми співали пісень до пізної ночі. Як вже похолодало і прийшли сніги, ми провели сходини на тему про ріки в Україні та культуру і традиції, а діти малювали крайовиди з ріками. Минулої осенни мали змогу провести наші сходини після Дня Подяки на природі в Шаубурзі. Після різдва ми ходили і колядували для підтримки сиріт в Конотопі. Можете подивитися на фотографії. Я вважаю, що ці сходини надовго залишутся нашим дітям у пам’яті.

Від того що можу бачити я хотів зауважити де якісь речі і поради дати поради, як зберегти наш ОДУМ для майбутьних поколінь. Я думаю що найдорожча річ яку ми маємо і якої бракує для всіх, є час. Ми стільки присвячуємо його, щоб прикрашати свої оселі, купувати дорогі автомобілі та інші коштовні речі. Чи діти ваші в дійсності запам’ятають це і будуть пізніше вдячні за ці матеряльні речі?

Я думаю, що найційніше, що ми можемо придбати для наших дітей, є душевні скарби народних традиції і пісень. Якби ми могли б об’єдналися і більше скромно жити, щоб присвятити свій дорогоційний час для цього, наші діти б виросли кріпкими і витривавлими як наші основположники і попередні покоління, які виросли в ОДУМ-і.

Від коли я пам’ятаю своє дитинство в Америці, я відчуваю неспокій під натиском великого світу. Це глобалізація корпорацій, комерційний натиск  і ційни для проживання які зростають. Разом з цим тепер щоденно відчуваєтся зміну клімату та глобальне потепління. Тяжко уявити, який світ ми залишимо нашим нащадкам.

Я також відчуваю велику силу нашого народу як cтародавнього корінного народу світу. Ця сила що пов’язaна з землею і природою присутня у наших піснях, віршах і народних думах.Ми мусемо брати приклад із aмериканських індійців і триматися разом щоб зберегти цю спадщину для наших дітей. Але зможемо ми це зробити, тільки якщо згуртуємось тісним живим колом, якого не роздавить теперішня система, що більше оцінює швидкий заробіток ніж подальший добробут наших дітей, світу і тварин.

Я молюся щоденно щоб моя мрія здійснилась і надалі працюватиму стільки зможу. Я запрошую вас долучитися до цієї праці, аби зберегти спадщину для наших дітей.

Коляда 2018

Цього року колядували для інтернат-організацію сиріт в Батурині. Гроші також пішли для підтримки церкви (ми вислали 500$). Щиро дякуємо усім учасникам за їхні щедрі пожертви.

Спогади про минулі зими 

Мої батьки вибрались з міста Чікаго коли настала така можливість і подарували нам змогу вирости серед чистої природи в Кристал-Лейку. Ми побудували хату в 1986-му році. Найяскравіші спогади, які в мене залишилися з того часу, були чисті блискучі сніги які накривали землю переважно протягом січня і лютого. Ми спускатися на санках з гори  у красивому парку Veterans Acres. Переважно там ми зустрічали найближчих друзів з ОДУМ-у Косогорів. Ми не раз ганяли по стежках через тихий ліс по свіжому снігу. Ми також часто їхали на коньках. Зазвичай ціле озеро Кристал Лейк замерзало і ми нераз каталися по ньогму під новий рік. Я пам’ятаю, як Дядя Ваня Косогор кидав у мене сніжками, як ми каталися на коньках. За вдяки цьому ранньогму досвіду, я швидко опанував як їхати на коньках.

Як ми трохи підросли ця виплекана любов до зими переросло у більші прагнення. Коли я ходив сьомий клас, ми почали їздити на лижах. Мій двойорідний брат Павло мене навчав мене, як спускатися на лижах у Wilmott Mountain. Ми за паро років ми поїхали зі школою ще дальі — в Devils Head. Та впереше я мав можливість поїхати на високі гори і глибокі сніги в західні Канаді, коли відвідував товаришку Уляну Діякнов з відпочинкового табору. Мені було десь 14 років. Її батьки тримали невеликий готель у маленькому містечку Пентиктон, Британські Колумбії. Нарешті Павло переїхав у Колорадо протягом служіння у війську, де я його відвідував. Разом ми впробували снігохід по глибоких снігах. Ми також спускалися з високих гір у Breckenridge. Після довгих років розлуки я там зустрів свою дружину Таню, яка працювала на літовищі у Vale.

Зміна клімату – як зберігати зиму для наших дітей

Я пам’ятаю коли мені було десь девятнадцять років (1999) і вже був студентом університету, клімат дуже мінявся. Посеред січня нерідко танули сніги, а в березні подеколи навіть можна було короткі штани носити. У порівнанні з моїм дитинством це була велика різниця. Тепер раптові зміни погоди трапляются ще частіше. Цього року в січні я вперше побачив, що на озері почали зеленіти рослини. Наступного деня сильно похолодало і зелені водорості замерзли. Наші персики починають цвісти де кілька разів, коли тепліє в середині грудня.

Відомий факт полягає в тому, що глобальна темпаратура океан підвищилась на 1º C починаючи з дев’ятнацятого століття, коли відбулася індустріяльна революція. Майже всюди на світі можна побачити наслідки потепління. Найбільшим наслідком є відлига льдодовиків в антартиді. Кліматологи стверджують, що найнижчі місця, так як Міямі і Ню Йорк буде затоплено в 2068 році. Це буде, без сумніву, проблема для наших дітей та внуків.

Що ми можемо робити? Я думаю, що багато. Перш за все, виховати наших дітей щоб жити скромно, як попередні покоління. Також треба їх виховати в українському народному дусі, аби вони почувалися, перше за все, громадянами світу і дітьми землі, як природний народ, подібні до американських індійців, а не тільки до американців.

Інші поради, щоб зменшувати особистий вуглецевий слід

  1. М’ясо Менше їсти м’яса. М’ясовиробництво є одинією з найбільших причин зміну клімату. Вчені вважають, що якби всі люди стали менше споживати м’яса, то кошти на зміну потепління могли б упасти на 50%.
  2. Компост  Їжа, яку викидають у сміття, не може цілком розкладатися. Наслідком цього є метан. Це газ у 71 раз потужніший ніж вуглекислий газ (СО2).  Якби всю їжу на світі вкладти в компост, це можна було б порівняти з зникненням мільйона автомобілів на дорогах.
  3. Полотнові мішки  вживання полотнових мішків показує, що ви дбаєте за клімат. Це має вплив на друзів і знайомих.
  4. Небайдужість Пишіть урядовцям в районні і державні установи та давайте їм знати, що ви не байдужі до зміни клімату.
  5. Транспорт – Намагайтесь менше користуватися автомобілями і спалювати бензин. Треба працювати над тим, щоб транспортна система менше залежала від викопаного палива.

Запозичено з Dembicki, Geoff. (2017) Are We Screwed? New York: Bloomsburg USA

Click to Share